Meringue Kerstboompjes

Meringue Kerstboompjes | Koekbook

Ik zag van de week op de Facebookpagina van mijn favoriete bakkerij (Broodje van Eigen Deeg in Groningen) dat ze supermooie meringue kerstboompjes verkopen deze week. Daar raakte ik zo door geïnspireerd dat ik mijn eigen versie wel moest maken! Ik vind Broodje van Eigen Deeg echt fantastisch, want ze maken op ambachtelijke wijze allerlei brood, vienoisserie en patisserie (zoals ze dat in Frankrijk ook doen). Elke keer wanneer ik er binnenstap waan ik me weer in Parijs…Meringue Kerstboompjes | Koekbook Goed, meringue kerstboompjes dus. Met meringue is het altijd even opletten, want al je gereedschap moet echt spic en span zijn. Ik maak alles altijd even schoon met wat citroensap of azijn – vet is echt funest wanneer je eiwit opklopt. Gebruik een keramieken, stalen of glazen schaal om het eiwit in op te kloppen want plastic blijft toch altijd een beetje vettig (helaas).

Meringue Kerstboompjes | Koekbook

Deze boompjes zijn superleuk om weg te geven (of zelf op te smullen natuurlijk) of voor bij de thee op kerstdag. Ik heb de boompjes op smaak gebracht met vanille, maar je kunt ze natuurlijk ook zonder smaakstof maken. Amandelextract of wat citroenrasp doen het ook goed in meringues.

Meringue Kerstboompjes

De ingrediëntenlijst voor de meringue komt van Rutger Bakt. Je hebt voor dit recept een spuitzak nodig met een 1M-/sterspuitmondje. Maak al je gereedschap goed schoon met een beetje citroensap of azijn. Zorg ervoor dat je eiwitten op kamertemperatuur zijn.

Porties 12 boompjes

Ingrediënten

 • 3 eiwitten op kamertemperatuur
 • snuf zout
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 90 gram poedersuiker
 • 1 vanillestokje merg
 • Een paar druppels groene kleurstof ik gebruik Wilton gelkleuren
 • sneeuwvlokjessprinkles

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 110°C.  Bekleed een bakplaat met bakpapier of een Silpat bakmatje. 

 2. Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Begin te mixen op hoge snelheid. Wanneer het mengsel een witte kleur begint te krijgen voeg je de fijne kristalsuiker langzaam toe (ik doe meestal een eetlepel per keer). Mix totdat het eiwit stijf is en de suiker opgelost.

 3. Voeg nu het merg van het vanillestokje en de groene kleurstof toe en mix totdat alles goed is opgenomen. Let op dat de kleur wat lichter zal uitvallen in de oven. 

 4. Vouw nu de poedersuiker door de meringue. Meng niet te lang want dan verlies je luchtigheid.

 5. Trek met wat groene kleurstof strepen aan de binnenkant van je spuitzak. Doe dan de merinuge erbij en spuit in vier lagen de kerstboompjes. De onderste laag moet het grootst zijn, dus houd je de spuitzak een beetje laag bij de bakplaat. Dan doe je hetzelfde met de volgende twee lagen en de laatste laag spuit je als een rozetje. Verdeel wat sprinkles over de boompjes.

 6. Bak de boompjes twee uur in de voorverwarmde oven. Doe dan de oven uit en laat de meringues in de oven staan totdat hij helemaal afgekoeld is (het beste is om de boompjes de avond vantevoren te bakken en ze de volgende ochtend pas uit de oven te halen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Ratign