Engelse Mince Pies

Engelse Mince Pies | Koekbook

Een goede vriendin van mij is Brits, en haar ouders wonen ook hier in Nederland. Ik kom elke December langs om van hun heerlijke kerstbaksels te smullen, zoals de traditionele Christmas cake maar ook van de mierzoete mince pies. De meesten van jullie zullen ze misschien kennen uit de Harry Potter boeken, waar ze tijdens het kerstdiner op Zweinstein te vinden zijn. Vele Britten, Ieren en soms zelfs Amerikanen bakken deze taartjes voor de kerst of op kerstavond, en het lijkt mij een leuk idee deze traditie ook door te voeren in Nederland! Ik doe in ieder geval alvast met veel (eet)plezier mee.

Engelse Mince Pies | Koekbook

Voor degenen die mince nog uit hun Engelse lessen herkennen als gehakt – klopt helemaal. Mince pies bestaan sowieso al sinds de 13e eeuw, en werden toen nog gemaakt met een combinatie van gehakt en gedroogd fruit. Dit fruit kwam uit het Oosten,  waar het na de kruistochten uit het Heilige Land meegenomen werd. Alhoewel de Puriteinen (sowieso al een stelletje buzzkillers) de taartjes vonden getuigen van afgoderij bleven ze toch mateloos populair.

Engelse Mince Pies | Koekbook 

 Tot en met de Victoriaanse tijd waren mince pies grote, ovalen taarten maar ze werden steeds kleiner en zoeter naarmate de tijd vorderde. Er kwam ook steeds minder vlees aan te pas. De meeste recepten bevatten zelfs nu nog niervet, al zijn er vele vegetarische alternatieven beschikbaar (vegetarian suet bijvoorbeeld en kant-en-klare mincemeat zonder dierlijke ingrediënten). Als rasvegetariër ben ik voor de laatste optie gegaan!
Engelse Mince Pies | Koekbook

En dan komen we natuurlijk bij de onherroepelijke vraag waar je mincemeat  nou kunt kopen. Ik heb dat van mij gekocht bij een expatwinkeltje in Den Haag maar je kunt het ook online kopen bij bijvoorbeeld Amazon of talloze online Britse winkels. Zelf maken is ook erg leuk om te doen, bekijk bijvoorbeeld eens de recepten van Mary Berry , Delia Smith of BBC Good Food Mince pie bakblikken kun je ook online vinden, maar als je geen zin hebt om een speciaal bakblik hiervoor te kopen kun je ook een mini cupcake blik gebruiken. Pas dan eventueel de afmetingen aan van je deegcirkels in het recept. Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze mince pies vinden dus schroom niet om het me te vertellen via mijn social media (en foto’s zijn natuurlijk altijd welkom!!).

Engelse Mince Pies | Koekbook

Engelse Mince Pies

Porties 18 taartjes

Ingrediënten

 • 225 gram patentbloem
 • 1 snufje zout
 • 50 gram amandelmeel
 • 85 gram poedersuiker
 • 175 gram ongezouten boter koud en in blokjes gesneden
 • 1 eigeel en eventueel wat ijskoud water
 • 400 gram mincemeat

Instructies

 1. Meng voor het deeg de bloem, het zout, het amandelmeel en de poedersuiker in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf het met je vingers tot een geheel dat lijkt op broodkruimels. Je kunt dit effect ook bereiken door het in een keukenmachine met mes-opzetstuk te mengen. Voeg het eigeel toe en meng kort totdat je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Als het te droog is voeg je een eetlepel koud water toe (en evt. meerdere eetl. totdat je het gewenste effect hebt). Verpakt het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Als je het een nacht laat rusten moet je het eerst 15 minuten buiten de koelkast op temperatuur laten komen voordat je het verder verwerkt.

 2. Verwarm de oven voor op 180°C. 

 3. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot ongeveer 4mm dikte. Gebruik een ronde uitsteker van 8-9 cm om rondjes uit het deeg te steken om de bodempjes mee te bekleden. Steek ook alvast de sterretjes uit met een sterretjes-uitsteker. Lepel 2 theelepels mincemeat in elk taartje en plaats er een sterretje op. 

 4. Bak de taartjes 25 minuten totdat ze stevig en goudbruin zijn. Check sowieso even na 20 minuten hoe ze er uitzien (omdat het een heel rijk taartdeeg is, en dat wat sneller verbrandt). 

 5. Laat eerst een paar minuten afkoelen in de bakvorm en haal de taartjes dan voorzichtig uit de vorm. Plaats de taartjes dan op een taartrekje en laat ze volledig afkoelen. Bestuif eventueel met wat poedersuiker voor het serveren.

Receptaantekeningen

Voor dit recept heb je een ronde uitsteker van 8-9cm nodig, een sterretjesuitsteker en een mince pie bakvorm. Je kunt ze eventueel ook in een mini-cupcakebakvorm bakken!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Ratign